Olika typer av hus

cc825b1225a218c80d8bff59fab8c84dAtt hitta rätt tomt kan vara en komplicerad historia, och även om du hittar den är det inte säkert att du får bygga på den. Så, vad ska du tänka på innan du börjar leta? Till att börja med måste du förstås ha en budget, och sätta dig in i hur prisläget ser ut på olika typer av tomter, på olika platser. Och sedan måste du undersöka möjligheterna till att få bygglov just där. Nedan följer lite information för att guida dig rätt på dessa två områden!

Att hitta rätt tomt

Att hitta den rätta tomten kan vara allt annat än lätt. Förmodligen måste du leta länge, och dessutom sannolikt betala mer pengar än för bygger av själva huset. Marknadsvärdet på tomter är förstås tätt sammankopplat med värden på fastigheter och bostäder generellt, och har i takt med den haussade marknaden gått i taket även de. Här kommer alla bostäders viktigaste aspekt in: location, location, location. Platsen bestämmer priset – ja, så enkelt är det faktiskt! Självklart spelar saker så som utsikt och huruvida tomten ligger i närhet till vatten också stor roll, men som en tumregel påverkas kvadratmeterpriset av hur centralt tomten är placerad. Och sedan är också vissa områden dyrare än andra, oberoende av deras närhet till centrum. Men i vilket fall som helst är det viktigt att vara medveten om att det här sannolikt är den största utgiften vid bygge av ditt drömhus.

Bygglov

Ja, låt säga att du faktiskt har gjort det – du har hittat den perfekt tomten. Det är en vacker sjötomt med både utsikt och möjlighet att bygga en egen brygga, där man kan ha fritidsbåten och även bada på somrarna. Men räcker det verkligen med att bara ha möjligheten att bygga brygga och hus? Nej, det gör det inte. Eller, rättare sagt, så behöver du ha bygglov för att möjligheten ska finnas.

Så kom ihåg att kolla möjligheten till bygglov innan du slår till!